Dział żywienia
Alina Łataś- Kierownik
Telefony:
Centrala: 52 39 56 500
52 39 56 812 Kierownik
52 39 56 813 Dietetyczki
52 39 56 830 Magazynier
52 39 56 831 Kuchnia
Do zadań działu należą:
- wykonywanie wszelkich czynności związanych z żywieniem chorych w oparciu o racjonalną i nowoczesną dietetykę i higienę żywienia człowieka oraz system HACCP;
- współpraca pracowników działu z personelem medycznym oddziałów szpitalnych oraz pracownikami Działu Higieny Szpitalnej i Transportu Wewnętrznego.
Zakres pracy Działu Żywienie obejmuje m.in.:
- opracowywanie przez dietetyczki jadłospisów okresowych oraz dziennych na podstawie wykazów diet przekazywanych z poszczególnych oddziałów szpitalnych;
- produkcję posiłków dla pacjentów zgodną z dziennym szczegółowym jadłospisem;
- porcjowanie i dystrybucję posiłków na oddziały szpitalne;
- mycie i dezynfekcję naczyń, tac termoizolacyjnych oraz wózków transportowych;
- edukację hospitalizowanych pacjentów w zakresie diet leczniczych oraz profilaktyki chorób dietozależnych.
Szpital nasz posiada nowoczesną kuchnię wyposażoną w urządzenia umożliwiające stosowanie takich procesów technologicznych, które pozwalają zachować wysoką wartość odżywczą i bezpieczeństwo potraw.
Do nowoczesnych rozwiązań należą też warunki przechowywania produktów żywnościowych i gotowych potraw oraz bezpieczeństwo i higiena pracy.
W Dziale Żywienia stosowany jest tacowy indywidualny system dystrybucji posiłków. Pozwala on na zracjonalizowanie dystrybucji, a tym samym dostarczanie na każdy oddział szpitalny właściwej ilości posiłków dietetycznych, o odpowiedniej wartości odżywczej i temperaturze.
W dniu 6 listopada 2006r. Dział Żywienia otrzymał certyfikat systemu HACCP. System ten zapewnia utrzymanie odpowiednich standardów higieny przy produkcji i dystrybucji posiłków.
Usługi
Nowoczesna i funkcjonalnie wyposażona kuchnia wraz z zapleczem produkcyjnym oraz sprawdzoną kadrą pozwala na oferowanie nowych form usług takich jak:
- posiłki obiadowe dla firm,
- posiłki profilaktyczne dla firm,
- przygotowywanie zestawu potraw na „stoły szwedzkie”,
- szkolenia w zakresie zasad dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) i dobrej praktyki higienicznej (GHP) personelu zakładów żywienia zbiorowego,
- pomoc w procesie wdrażania systemu HACCP w placówkach służby zdrowia,
- edukacja w zakresie profilaktyki chorób dietozależnych.