Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij



Dział żywienia

Alina Łataś- Kierownik

Telefony:

Centrala: 52 39 56 500
52 39 56 812 Kierownik
52 39 56 813 Dietetyczki
52 39 56 830 Magazynier
52 39 56 831 Kuchnia

Do zadań działu należą:

  • wykonywanie wszelkich czynności związanych z żywieniem chorych w oparciu o racjonalną i nowoczesną dietetykę i higienę żywienia człowieka oraz system HACCP;
  • współpraca pracowników działu z personelem medycznym oddziałów szpitalnych oraz pracownikami Działu Higieny Szpitalnej i Transportu Wewnętrznego.

Zakres pracy Działu Żywienie obejmuje m.in.:    

    1. opracowywanie przez dietetyczki jadłospisów okresowych oraz dziennych na podstawie wykazów diet przekazywanych z poszczególnych oddziałów szpitalnych;
    2. produkcję posiłków dla pacjentów zgodną z dziennym szczegółowym   jadłospisem; 
    3. porcjowanie i dystrybucję posiłków na oddziały szpitalne; 
    4. mycie i dezynfekcję naczyń, tac termoizolacyjnych oraz wózków transportowych;
    5. edukację hospitalizowanych pacjentów w zakresie diet leczniczych oraz profilaktyki chorób dietozależnych.

 

Szpital nasz posiada nowoczesną kuchnię wyposażoną w urządzenia umożliwiające stosowanie takich procesów technologicznych, które pozwalają zachować wysoką wartość odżywczą i bezpieczeństwo potraw.

Do nowoczesnych rozwiązań należą też warunki przechowywania produktów żywnościowych i gotowych potraw oraz bezpieczeństwo i higiena pracy.

W Dziale Żywienia stosowany jest tacowy indywidualny system dystrybucji posiłków. Pozwala on na zracjonalizowanie dystrybucji, a tym samym dostarczanie na każdy oddział szpitalny właściwej ilości posiłków dietetycznych, o odpowiedniej wartości odżywczej i temperaturze.

W dniu 6 listopada 2006r. Dział Żywienia otrzymał certyfikat  systemu HACCP. System ten zapewnia utrzymanie odpowiednich standardów higieny przy produkcji i dystrybucji posiłków.

Usługi

Nowoczesna i funkcjonalnie wyposażona kuchnia wraz z zapleczem produkcyjnym oraz sprawdzoną kadrą pozwala na oferowanie nowych form usług takich jak:

  • posiłki obiadowe dla firm,
  • posiłki profilaktyczne dla firm,
  • przygotowywanie zestawu potraw na „stoły szwedzkie”,
  • szkolenia w zakresie zasad dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) i dobrej praktyki higienicznej (GHP) personelu zakładów żywienia zbiorowego,
  • pomoc w procesie wdrażania systemu HACCP w placówkach służby zdrowia,
  • edukacja w zakresie profilaktyki chorób dietozależnych. 

Galeria

Zdjęcie: Dział żywienia

Ankieta satysfakcji pacjenta


Kontakt

Szpital Specjalistyczny
im. J. K. Łukowicza
ul. Leśna 10
89-600 Chojnice

tel. (052) 39 56 500fax. (052) 39 56 569sekretariat@szpital.chojnice.pl

Certyfkiaty